Esmarinin tuplaus onnistui Leanin avulla

  Esmarinin tuplaus onnistui Leanin avulla

  1024 538 Arto Pyykkö

  Vuosi 2018 oli hurja kasvuloikka savonlinnalaiselle Oy Esmarin Composites Ltd:lle. Firma tuplasi liikevaihtonsa ja tarrasi kiinni vientimarkkinoista.  Raju kasvu sujuu hallitusti Leanin avulla.

  Vuosi 2012 oli suomalaiselle telakkateollisuudelle synkkää aikaa. Risteilyalusten rakentamista pidettiin auringonlaskun alana. Perheyhtiö Esmarinissa tehtiin samaan aikaan riskaabeli päätös ryhtyä panostamaan telakkateollisuuteen ja laivojen kylpyhuoneiden lattiaelementtien valmistukseen.

  – Yrittäjyydessä on kyse riskinotosta, joskus se kannattaakin, sanoo Esmarinin toimitusjohtaja Jonne Tynkkynen.

  Telakkaliiketoiminnasta on sittemmin kasvanut Esmarinin toinen päätuoteryhmä kiskokalustoliiketoiminnan rinnalle. Telakkateollisuus kukoistaa ja se näkyy myös Esmarinin tilauskannassa. Vuonna 2017 yrityksessä työskenteli parikymmentä henkeä, liikevaihto oli 2,5 miljoonaa. Vuotta myöhemmin liikevaihto 4,5 miljoonaa.

  – Tällainen kasvu ei olisi onnistunut ilman ennakointia ja valmistautumista. Lean on ollut meille keskeinen työkalu hallitussa kasvussa.

  Leanin konkretiaa

  Nelisen vuotta sitten Jonne Tynkkynen ja yhtiön myynti- ja laatupäällikkönä työskentelevä Jere Tynkkynen osallistuivat Etelä-Savon yrittäjäryhmän mukana Sunprofilen Lean-valmennukseen Joensuussa.

  – Tutustuttiin heidän Lean-osaamiseensa ja ajatteluun käytännön tasolla. Varsin nopeasti teimme päätöksen kouluttaa Lean-tehtaalla koko firman henkilöstö. Porukkamme palaute oli innostunutta. Heräsi yhteinen ajatus siitä, miten Leanin oppeja voisi hyödyntää omassa tekemisessä.

  Nyt Lean on Esmarinissa arkipäivää. Jokainen firman uusi työntekijä käy Sunprofilen polkuautotehtaassa.

  – On hyvä käydä konkreettisesti harjoittelemassa asiaa, jotta jokainen ymmärtää, miksi meillä tehdään asioita siten kuin tehdään, Tynkkynen perustelee.

  Tahtiajan puristus

  Kun komposiittisten kylpyhuonelattioiden kysyntä pomppasi kasvuun, tuotannon virtauttamisessa kirittiin tavoite kerrallaan kokonaan uusiin lukemiin. Lähtötilanteessa yksi laivan kylpyhuoneen lattia valmistui 105 minuutissa. Ensimmäinen tavoite oli tiputtaa aika 90 minuuttiin.  Sittemmin tahtiaika on vuodessa painunut 20 minuuttiin.

  – Tehokkuus on parantunut, toki tavoitteeseen pääseminen on vaatinut myös investointeja kappaleiden leikkaamiseen ja liimaamiseen sekä työn pilkkomista pienempiin osiin. Myös työympäristön oloja parannettiin. Nyt työ sujuu, ja tuotantoputkesta valmistuu uusi lattia 20 minuutin välein.

  Hienosäätöä

  Työntekijämäärän tuplaaminen vuodessa ei Jonne Tynkkysen mukaan olisi ilman Leania onnistunut. Mikään oppilaitos ei tuota valmiita ammattilaisia, vaan jokainen työntekijä pitää kouluttaa itse.

  – Leanin ansiosta asiat ovat selkeitä, tuotannon työvaiheet on pilkottu osiin. Uuden työntekijän kouluttaminen etenee vaihe kerrallaan. Ilman huolellista ennakointia ja valmistautumista kasvu tähän tahtiin ei olisi onnistunut.

  Lean-kulttuuri on omaksuttu ja nyt Esmarinissa keskitytään tuotannon hienosäätöön. Töitä riittää myös alihankkijasuhteissa. Alihankkijoilta Esmarin ostaa lattiaelementeissä tarvittavat metalliosat.

  – Osa alihankkijoista on käynyt Lean-koulutuksen ja siihen myös kannustamme.  Työtä kyllä riittää myös alihankkijoille. Suoran viennin osuus meillä on nyt 20-25 prosenttia vientimaana Ranska. Uusia potentiaaleja vientimaita on muitakin.

  Kiinnostuitko?

  Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

  Arto Pyykkö

  Arto Pyykkö

  Kehitysasiantuntija, Sunprofile Oy
  arto.pyykko@sunprofile.fi

   Aitoa asiakaslähtöisyyttä rakentamassa »

   1024 538 Jyrki Koukkari
   Jyrki Koukkari,

   – Olimme olettaneet, mitä asiakas tarvitsee. Runsassanaisuuteen taipuvaisena tapasin selittää asiakkaille niitä asioita, jotka meidän mielestämme olivat tärkeitä. Punainen lanka ja se tärkein – asiakkaan…

   Lean ja jatkuvan oppimisen tarve »

   1024 538 Tero Pippola
   Tero Pippola,

   Leanin juuret ulottuvat jo yli sadan vuoden päähän. 1900-luvun alkupuolella Ford toteutti ensimmäisen peräkkäisen virran tuotannon, jonka myötä tuottavuus nelinkertaistui. Voidaan kuitenkin sanoa, että se…