Unelma pehmeistä löylyistä

Sauna on suomalaiselle ollut kautta aikojen tärkeä paikka. Paikka rauhoittua, kääriytyä lämpöön talven pakkasilta. Sauna – ennen muinoin uuden elämän kehto ja myös monien tärkeiden päätösten kiulu. Miksipä ei siis happirikas alkukantainen hirsisauna pehmoisine löylyineen olisi mahdollista myös kaupunkiympäristössä.

Unelmasta toimeen! Insinöörihän osaa kaiken. Ukin näyttönä lapsenlapsille homma käyntiin mäntyjen kaatamisella appiukon kesämökiltä. Kaikki sujuu mainiosti kirpeässä talvisäässä.

Taapeli pitää kuulemma tehdä huolellisesti, mutta kate vähän vuotaa. Kyllä tästä puhuttiin –  ongelma on pieni, ja kenellä on aikaa pikkuvirheitä korjata. Muutaman katereiän, sekä taapelin alapuolen tavaroilla täyttämisen hinnaksi tuli sadan hirsimetrin ylimääräinen pintahöyläys ja vielä runkovaiheessa hionta. Mutta oma työhän ei maksa onneksi mitään!

Suunnitelmasta toimeksi

Suunnittelu on insinöörien leipähommaa, suoranaista ydinosaamista. Mikä sen helpompaa kuin määrittää kehikon ulkomitat, mitoittaa hirret ja valmistaa ne mittoihin joutoaikoina. On ylpeää latoa mittatarkat hirret varvi kerrallaan.

Insinööri valmisti hienon työstöpöydän, alhaalla on turvallista sekä ergonomista tehdä kaikki työstöt. Kun hirsiaihiot olivat melkein valmiit, tuli ahaa elämys. Ei niin isoa saunaa pienelle tontille kannata tehdä. Ainahan pitkiä voi lyhentää.

Hirsinumerointi uusiksi. Sekaisin mennyt tappien porausjärjestys. Moneen kertaan hirsinipun siirtelyä. Epävarmuuden hiljaista hiipimistä puseroon. Kaikki porauksetkaan eivät olleet pystytyksessä kohdallaan, mutta ainahan puuhun uusia reikiä saa. Turvattomasti korkealla porakoneen kanssa keikkuen. Unelma elää, vaikeudet ovat voittamista varten!

Yhteensovittamista

Joku rakennusmies sanoi, että peltikatteen mitat tulee mitata kattorakenteesta. Outoa, onhan minulla hyvät piirustukset. Peltikatteen asennuksesta tuli jännittävä, pellit olivat 50 milliä liian lyhyet. Onneksi ongelma ei ollut suuri, mutta ne rakennusmiehen sanat muistuivat jostain syystä mieleeni.

Unelma elää, nöyryys lisääntyy! Sirkkeli 15 metrin päässä, taskut täynnä sekalaisia ruuveja, ruuvivääntimen akkulataus sisällä. Nouse katolle, palaa hakemaan, kaivele korkealla taskuja, valkkaa oikeaa ruuvia, pidä yhdellä kädellä kiinni ja pelkää. Spagettikaavio katon asennuksesta olisi ollut mielenkiintoinen. Istun katon harjalla ja hymyilen, olen LEAN-kouluttaja, toivottavasti kukaan naapureista ei sitä tiedä.

Sähkömies haluaisi tehdä johto- ja rasia-asennukset kerralla, mutta kuka nyt ehtii valaisimia ja niiden paikkoja tässä vaiheessa miettimään. No, tuttu sähkömies ymmärtää kiireistä insinööriä ja tekee vaan useamman keikan. Hirsipaneelia toin rautakaupasta kaksi metriä liian vähän. Kuka muuten tietää, missä on saamani tarjous kiukaasta ja savupiipusta.

Harrastusta

Saunahankkeeni arvovirran tehokkuutta en viitsi arvioida, kyseessähän on harrastus. Minulla on unelma, eikä se haihdu. Onneksi teen vain yhden saunan. Entäpä jos tiimiini kuuluisi kymmenen samanlaista ammattilaista ja saunat pitäisi saada myydyksi kunnon katteella?

Älä tingi unelmastasi ja tee työstäsi unelmaa. Lähdetään LEAN-matkalle!

Markku Paloniitty
Markku Paloniitty Sunprofile Oy
Kommentit:
21.11.2017 11:19 | Hannes Kauppinen
Omasta puolestani sovellan (laatu)työkaluja KAIKISSA mahdollisissa paikoissa ja tilanteissa aina kaupassakäynnistä ja terassiremontista lähtien. Tylsyyttä ja jämähtämistä vastaan pitää opetella jotain uutta ja mielenkiintoista, siitä mistä ei vielä tiedä mitään. Vaikkei aina tarvitsekaan uskoa, on vanhoja mestareita hyvä kuunnella, myös sitä, jonka jakaa viisautensa "Sinä et poika tiedä tästä mitään" -muodossa. Jos ei muuta, niin siitä voi oppia miten asioita ei kannata tehdä. Osaaminen syntyy kyvystä tehdä hyviä päätöksiä. Kokemus syntyy kyvyttömyydestä tehdä hyviä päätöksiä. Tai jotain sinnepäin. :-)


 
   
  
 
Tutustu muihin blogikirjoituksiin