Yritys liinaa, mitä tekee HR?

Aamuaikaisella kuntosalin juoksumatolla taivaltaessani silmiini osui sanapari Heart Rate, lyhennettynä HR, suomeksi syke. Tästä sain aasinsillan alituiseen alitajuiseen pohdiskeluuni HR:n nykypäivän roolista. Mikä on HR:n syke?

HR:ään on viime aikoina kohdistettu muutospaineita. Tosin HR:n perinteinen rooli työlainsäädännön ja työehtosopimusten tulkitsijana ei ole väistynyt mihinkään. Tunnontarkan HR:n kuntoa on alettu perinteisten prosessien lisäksi testaamaan heittämällä harjoitteita, joita HR ei ole aikaisemmin ehkä kohdannut.

Vilkaisu avoimiin henkilöstöhallinnon työpaikkoihin vahvistaa olettamukseni. Useissa positioissa HR:n toivotaan pukeutuvan ketterän muutosagitaattorin viittaan. Hänelle myös sovitellaan laseja, joilla näkee hyvin lähelle - mikä on arkipäivän tekojen merkitys jatkuvan parantamisen periaatteen toteutumisessa. Samalla niillä on katsottava kirkkaasti myös kauas – sinne, minne arjen pieniä askelia ottamalla ollaan matkalla. HR:n on lisäksi roolissaan sparrattava henkilöstöä raikkaalla otteella kohti asiakkaalle aina vain entistä enemmän arvoa luovaa kulttuuria.

Tämän takana on lean. Yrityksen johto päättää käynnistää lean-projektin – mitä tekee HR? HR voi jäädä viilaamaan omia prosessejaan omalle irralliselle sääntösaarekkeelleen ja pysyä perinteisessä pykäläpoterossaan. Toisaalta, HR voi myös pukea tarjotut viitan ja lean-lasit ylleen ja singahtaa täysillä mukaan menoon katsomaan, kuinka se voi olla osa lean-projektia ja tukea organisaatiota muutoksen läpiviennissä.

”Liinaaminen” ei edellytä HR:ltä hienojen käsitteiden tai työkalujen suvereenia hallintaa - HR:llä on yllättävän paljon annettavaa virtaustehokkuuden parantamiseen jo aivan perinteisillä keinoilla. Esimerkiksi päivittäisjohtamista voi tukea viestinnän keinoin. Leanin pääpointti on ajattelu- ja toimintatapamuutos. Viestintää tehdään, jotta jokainen työntekijä tietää, mitkä ovat projektin tavoitteet ja kuinka omalla tekemisellä voi tukea tavoitteiden saavuttamista. Leanin idea on myös kannustaa ja innostaa yksilöitä toimimaan joukkueena ja kehittymään tekijästä kehittäjäksi. Tässä, jos jossain on HR:n osaamiselle kysyntää.

HR:n kuntoa testataan ja sykettä nostetaan uusilla vaatimuksilla. Mikä on HR:n tämän päivän syke? Se riippunee siitä, mikä on kunto vastata heitettyihin haasteisiin. Kannattaa siis aloittaa treenaaminen.

Maria Mustajärvi
Maria Mustajärvi Sunprofile Oy
Kommentit:
28.04.2016 13:54 | Jaana Moilanen
Tosi hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus, joka herätti ajatuksia!
29.04.2016 09:01 | Maria Mustajärvi
Kirjoitukseni on siis onnistunut tavoitteessaan herättäessään HR-ammattilaisen pohtimaan aihetta! Kiitos Jaana kommenteistasi!


 
   
  
 
Tutustu muihin blogikirjoituksiin