Mikä tekee mestarin?

Jokainen meistä on kouluvuosinaan tutustunut kansallispeliimme pesäpalloon. Olisikohan pesäpallolla ja lean-toimintamallilla jotain yhteistä?

Tiedustelin eräältä pesäpallosta tietävältä, mikä oikein tekee tietystä joukkueesta mestarin. Vastaus kuului: -Kovat avainpelaajat, hyvä roolitus, laadukas valmennus, pelaajien sitoutuminen tavoitteeseen ja hyvä yhteishenki.

Kuulostaapa tutulta! Ihmiset nimittäin ovat avainasemassa lean-toimintamallin toteuttamisessa. Kuten pesäpallossakin, leanissa on tärkeää, että yksilöt ovat ammattilaisia siinä mitä tekevät. Jokaisen henkilökohtaisen kehittymisen edistämiseksi tehdään yhteistyötä, näin kaikista tulee "kovia avainpelaajia". Onnistuneella roolituksella ja yhteispelillä virtauksesta tulee tehokas ja dynaaminen kautta organisaation.

Suuri merkitys on myös sillä, kuinka joukkuetta johdetaan ja valmennetaan. Jos pelinjohtaja tai pelaajat pelaavat kukin omaa peliänsä eli alkavat tehdä ns. osaoptimointia, menestystä ei tule ja virtaus hidastuu. Urheiluvälineillä ja muilla puitteilla on oma roolinsa, mutta ilman osaamista ja sen laadukasta johtamista parhaimmallakaan mailalla tai pallolla ei voitettaisi mestaruutta.

Jotta porukka olisi mestari alallaan, jokaisen tulee tietää ja ymmärtää yhteiset tavoitteet sekä sitoutua niihin. Sarjansa huipulla olevan pesäpallojoukkueen kaikille pelaajille kaikille on selvää, mikä on yhteinen tavoite. Syvään ymmärrykseen päästään keskinäisen kunnioituksen ja yhteistyön kautta. Yhteispelin ja vuorovaikutuksen organisaation eri toimijoiden ja tasojen välillä tulee olla jatkuvaa. Hyvää yhteishenkeä edistää esimerkiksi se, että kaikki joukkueen jäsenet eri rooleissaan käyttävät yhteistä pelikieltä. Kun pelinjohtaja näyttää merkkiviuhkaa tietyllä tavalla, lyöjä ja etenijä tietävät kuinka toimia. Yhteispeli niin sanotusti pelaa.

Joukkueurheilussa kuten pesäpallossa ihmiset ja heidän osaamisensa ovat siis mestaruuden saavuttamisessa avainasemassa. Myös lean-toimintamallin ydin ovat joukkueeseen sitoutuneet, osaavat ja hyvinvoivat pelaajat. Yhteispeli tekee mestarin - sekä pesäpallossa että lean-toimintamallin toteuttamisessa.

Maria Mustajärvi
Maria Mustajärvi Sunprofile Oy
Kommentit:
24.09.2015 18:56 | Jyrki Koukkari
Menestymisen takana on organisaatio tavoitteineen, tiimit ja henkilöt. Niin urheilussa kuin myös työelämässäkin.


 
   
  
 
Tutustu muihin blogikirjoituksiin